Nytt från skolan

Månadsbrev februari

2021-01-29

 

 

 

 

 

Månadsbrev februari 2021 

Hej! 

Visst märks det att vi går mot ljusare tider! Nu är det ljust ute när skoldagen börjar och det blir inte  lika mörkt på eftermiddagen, det är något vi gläds åt.  

 

Skridskor - Vintervädret håller i sig och just nu är föräldrar på gång att spola is på en av våra  asfaltsplaner och det är vi tacksamma för. Eleverna längtar efter att få åka skridskor. Vi har beslutat  följande när det gäller skridskoåkningen:  

• Man får åka om man klarar av att snöra/knäppa sina skridskor själv (vi kan inte låsa våra  rastvakter vid att göra detta). 

• Förbud mot klubbor (pga. av att det är en för liten plan).  

• Obligatoriskt med hjälm.  

• Vi delar upp så att eleverna åker varannan dag, förskoleklass – årskurs 3 har en dag och  årskurs 4 – årskurs 6 har den andra dagen och så vidare.  

 

Halv friluftsdag - fredagen den 5 februari skall vi ha en halv friluftsdag.  

Vi har planerat en dag där vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer kring Corona.  Förskoleklass, årskurs 1–2 och årskurs 3 - 4 skall åka skridskor på Vaggeryds idrottsplats.  Hit skall eleverna ha med egna skridskor och hjälm samt lämpliga kläder för aktiviteten (som de har  på sig från början på dagen). Om ni inte har skridskor eller hjälm så rekommenderar vi att ni i första  hand hör efter om ni kan låna av någon i er närhet, i andra hand så hör ni av er till skolan. Eleverna  skall även ha med en fika/frukt med dryck.  

Årskurs 5 - 6 skall spela padel i Vaggeryds padelcenter. Eleverna skall ha på sig lämpliga kläder för  aktiviteten, från början av dagen (inget ombyte på plats). Eleverna skall ha med en frukt samt fylld  vattenflaska.  

Vi är uppdelade och åker i tre olika bussar. 

Bussarna lämnar skolan klockan 08.40.  

Vi är tillbaka klockan 11.00 och då serveras skollunch som vanligt. 

Sluttider för skoldagen är som vanligt, en fredag, klockan 13.30.  

 

Vecka 7 - är det, som bekant, sportlov. Fritidsplaneringen och beställningen av mat från Tallnäs läggs  utifrån anmälda behov i TEMPUS. På senaste fritidsnytt så hade vi angett fel sistadatum för att lägga  in schematider för lovet. Vi ber om ursäkt för detta och ber er om att ni lägger in schematider för  vecka 7 snarast.  

 

Ombyte och dusch – vecka 8, veckan efter lovet, så börjar vi med ombyte och dusch efter  idrottslektionerna igen (för förskoleklassen gäller enbart ombyte, inte dusch). Vi har beslutat att vi  kan gå tillbaka till detta utifrån vad folkhälsomyndigheterna angett samt hur man gör på övriga skolor  i kommunen.  

 

Vernissage - efter sportlovet så påbörjar vi våra konstnärsdagar för åk 6. Eleverna målar då tavlor  tillsammans med Ingalill. På grund av Corona så vet vi inte, i nuläget, om vi kommer att kunna  genomföra vår vernissage då vi bjuder in skolans ”gamla” 6: or men vi återkommer om det längre  fram i vår. 

 

TEMPUS – inom kort så kommer vi använda oss av det digitala närvaro/frånvaro programmet  TEMPUS för hela skolan. Vårdnadshavare som har barn på fritids har vant sig vid att lägga in schema  och anmäla frånvaro i programmet men nu tänker vi oss att det skall gälla för alla elever.  Vårdnadshavare som inte redan har ett konto kommer att få. Vi kommer att skicka separat  information kring TEMPUS och vi ber er att vara uppmärksamma på detta.  

 

Nationella prov - De nationella prov som skulle ha använts, för årskurs 6, under vårterminen 2021  utgår på grund av den rådande pandemin. De nationella proven i årskurs 3 genomförs dock som  vanligt under en provperiod mellan vecka 11 och 20 och vi återkommer när vi bestämt datum. Under provtiden/provdagarna ges inte ledighet, såvida inte särskilda skäl föreligger. Mer information  angående proven ges av respektive klasslärare. 

 

Hämtning - på fredagar hämtas många barn av sina föräldrar och det blir väldigt trångt på  parkeringen. Vi uppmanar er att parkera vid badplatsparkeringen, så att inga farliga situationer  uppstår! OBS! Glöm inte att meddela oss om ert barn ska hämtas och inte åker bussen. 

 

Kan någon skänka? – om någon av er har längdåkningsskidor med stavar som ni skulle kunna skänka  till skolan så skulle vi bli jätteglada. Gärna pjäxor till också. Vi skall inte ut och åka någon längre tur  utan ha dem till en lek, så passformen är inte så viktig. 

 

Soppa – vi har fått frågan från vårdnadshavare varför det serveras soppa varje fredag och vi vill  informera om att det beror på att det är färre personal i städ och kök på fredagar och soppa är mer  hanterbart att både servera och att ta hand om (disk) efteråt jämfört med andra rätter. En annan  anledning är att alla elever slutar klockan 13.30 på fredagar så att det passar att ha en lite lättare  lunch. Vi serverar alltid bröd eller frukt (ibland båda) till.  

 

Lusdagar - vi uppmanar alla föräldrar att undersöka sina barn med luskam under den närmaste tiden  och under helgen 5-7:e februari i en ny omgång av ”avlusningsdagarna! 

Gå in på https://www.avlusningsdagarna.se/A4ForaldrarFeb2021.pdf 

för att hämta tips. 

 

Sommarstängt - i samråd med styrelsen önskar vi hålla förskola och fritidshem stängt under veckorna  28–31. Syftet med detta är framför allt att vi vill använda ordinarie personal i verksamheten så mycket  som möjligt under de veckor vi har öppet och det är fler barn på plats. 

Om ni har behov av att lämna barn på förskola eller fritids under v 28–31, meddela rektor Åsa Rocén, asa.rocen@tofthaga.se eller förskolechef Jenny Claesson, jenny.claesson@tofthaga.se, så snart  som möjligt, dock senast 15 mars, så tittar vi på eventuella lösningar för det. Ni kommer senare under  våren kunna lägga in schema i TEMPUS i för hela sommarperioden men vi vill redan nu informera om  vilka veckor vi planerar att ha stängt. 

Hälsningar Åsa Rocén med personal.