Nytt från Tofthaga förskola

Månadsbrev förskola mars 2018

2018-02-22

Hej!

Hoppas ni haft en rolig och skön sportlovsvecka! Vi har bland annat lekt ute i snön, haft pysselverkstad, gjort experiment och haft gympa på Tallnäs tillsammans med fritids.

Vi kommer att fortsätta med att gå ner till gympasalen vid Tallnäs, det har varit mycket uppskattat bland barnen. Denna termin kommer vi att köra gympagrupperna avdelningsvis, var tredje vecka. Ni kan se i almanackan som finns på vardera avdelning när gympapasset inträffar för just ert barn.

Om ni har ändrade tider under påsklovsveckan, vecka 14, meddela gärna oss så fort som möjligt så vi har möjlighet att planera personalstyrkan/ledighet på bästa sätt.

Vi fortsätter att utforska och upptäcka olika områden inom vårt tema arbete. Humlan forskar vidare med sina babblar. Fjärilen och Nyckelpigan fortsätter med Pippi Långstrump. Temaarbetet kommer att dokumenteras i bilder. Bilderna kommer att sättas upp i vardera tambur. Håll gärna utkik efter det! Det kommer fortsättningsvis också finnas information i almanackan som hänger i varje tambur om bland annat vad som sker under veckan.

Under sista veckan i månaderna fokuserar vi lite mer på vår mångkultur. Landet vi reste till i februari var Ryssland. De fick då ta del av flagga, språk, karta och musik.

Nu startar vi åter upp vårt arbete med Grön Flagg på förskolan, denna gång med fokus på Djur och Natur. Barnen kommer bland annat att steka amerikanska pannkakor över öppen eld i skogen.
Senare i vår kommer barnen att få bygga ett insektshotell, som vi kommer att studera under våren. Vi kommer även att gå på utflykter kring vår närmiljö och prata om allemansrätten. Vi kommer också ha en skräpplockardag i maj månad.
Vi vill i arbetet lyfta barnens egna tankar och idéer, samt få en inblick i hur djur och natur fungerar ihop. Vi vill genom hela arbetet locka fram ett innovativt tänk hos barnen, där de har möjlighet att få tänka fritt och nytt och utforska sig fram på olika sätt. Vi ser fram emot ett spännande Grön Flagg arbete! Arbetet kommer även där att dokumenteras i bilder.

Vi har sett ett intresse från barnen att få ta med sig leksaker hemifrån. Vi har då på förskolan beslutat att anordna en speciell leksaksdag för detta. Vår "leksaksdag" kommer att bli tisdagen den 20 mars. Det innebär att de barn som vill får ta med sig EN leksak hemifrån just denna dagen. Barnen får då visa upp denna sak på samlingen om de vill och sedan leka med sin leksak under dagen. Tänk då på att leksaken som följt med till förskolan på morgonen kommer med hem under eftermiddagen.

På grund av tidsbrist har vi beslutat att pausa våra tvärgrupper. Vi kommer att ha vissa aktiviteter tillsammans i bland annat grön flagg samt under andra styrda förhållanden.
De barn som börjar skolan efter sommaren kommer att besöka F-klass varje tisdag kl. 8.40-9.40. En pedagog från fjärilen samt nyckelpigan kommer att följa med dem dit.

Vi påminner också om att det är studiedagar måndag och tisdag 5 och 6 mars, vilket innebär att eleverna på skolan är lediga. Förskolan och fritids håller stängt heldag måndagen den 5 mars.

I samråd med styrelsen önskar vi att verksamheterna har semesterstängt under vecka 28-31. Utökat öppethållande skulle medföra väldigt stora kostnader för vår lilla förening. Ni ska inom kort få hem ett dokument där behovet för sommaren fylls i.
Klämdagarna 30/4 och 11/5 kommer också att stå med på kommande semesterlapp.

Nu är det inom snar framtid dags för vårens utvecklingssamtal för ert barn. Rutinerna är:

Ni föräldrar kommer att erbjudas ett utvecklingssamtal under våren. Är man intresserad av ett utvecklingssamtal under hösten, så meddela personalen detta. Samtal hålls även strax innan ert barn fyller 2,5 år samt 4 år. Detta efter beslut tillsammans med Barnhälsovården i och med att ni blir kallade till BHV vid dessa åldrar. Vi ber er föräldrar att då kontakta oss då ni erhållit dokument från Barnhälsovården och bestämma en tid för samtal på förskolan. Detta dokument ska ni fylla i utifrån samtal med pedagog.

Vi skickar hem ett nytt schema angående jourföräldrarna, som börjar gälla från och med vecka 12. 

Om du har frågor, synpunkter eller funderingar – hör av dig !

 

Hälsningar personalen på Tofthaga förskola!